Budafaluus Ház
Aktív pihenés, gyönyörű környezetben!

Vétyemi ősbükkös

Tormafölde határában Vétyem pusztától délnyugatra a Tormaföldi patak és a Csakó völgy között található, több mint 30 éve természetvédelmi terület. Megközelíthető Bázakerettye, Kiscsehi, Szentmargitfalva felől egyrészt, másrészt Tormafölde felől. .

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10 órától 16 óráig, egyéb időpontban sorompó zárja le a ki-bejutást gépkocsival.


„Vétyemi ősbükkös, a fák temploma, az erdők katedrálisa!”


Tavasszal is misztikus, kies táj, sötét erdő, a Tormafölde mellett található vétyemi ősbükkös, amelyben ha sétálunk, olyan érzetünk támad, mintha a fák templomában, az erdők katedrálisában lennénk. A 200 éve háborítatlan bükkös fái közel 43 méter magasak, törzsátmérőjük több mint 1 méter. Törpe vagyok, törékeny vagyok, jut eszembe, ha a magasban záródó zöld lombok közé tekintek, valahogy nincs szó csak az áhítat és a végtelen nyugalom, ami most körülvesz. A fák állva halnak meg, némelyik gyökerével felfelé „áll” mutatva óriási méretét és idézi az elmúlást. A kidőlt faóriások milliónyi rovarnak adnak élőhelyet, s itt számos védett ritka gombafaj él, a harkályok által vájt odúkba pedig olyan ritka madarak költöznek be, mint a macskabagoly, vagy a kék galamb. A természet azonban megújul, az óriások tövében kis cserjék kacsingatnak az életet jelentő „nap felé”.

Minden évszakban páratlan szépségű az erdei út, amely a faóriások természetes kiállítóterméhez vezet. Ha ezt a szépséget kirándulásunk alkalmával valóban élvezni szeretnénk, az utat mindenképpen gyalogosan, vagy kerékpárral kell megtennünk.

Bázakerettye felől indulva mintegy 18 kilométeres út vár ránk, enyhe emelkedőkkel, hűsítő lombkoronákkal. Városi embernek szinte zavaró az a csend és friss erdei levegő, amely az útitársként mellénk szegődik.

Kényelmes túra cipő, élelem, és sok folyadék szükséges túrazsákunkba.

Jöjjön, látogassa meg ezt a tájat, hallgassa meg a több száz évet megélt fák múltról susogó emlékeit!

Copyright © 2017. Budafaluus Bt. 8887 Bázakerettye, Sport u 1., adószám: 21020278-2-20, cégjegyzék szám: Cg.20-06-036775
All Rights Reserved.